Videoboodschap vanZelenski geweigerd tijdens finale Eurovisiesongfestival: «Teleurstelling»

Een videoboodschap van de Oekraïense president Volodimir Zelenski zal niet uitgezonden worden tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival. Dat heeft de organisator van het evenement bekendgemaakt. De Britse regering zegt vrijdag «teleurgesteld» te zijn.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

«Het verzoek van Zelenski om het publiek van het songfestival toe te spreken, hoewel met lovenswaardige intenties, kan spijtig genoeg niet ingewilligd worden omdat dit in strijd zou zijn met de regels van het evenement», aldus organisator European Broadcasting Union (EBU).

«Een van de pijlers van de wedstrijd is het niet-politieke karakter van het evenement. Dit principe verbiedt politieke verklaringen of soortgelijke uitlatingen tijdens de wedstrijd», aldus EBU.

Het songfestival vindt dit jaar plaats in het Britse Liverpool. Oekraïne had het evenement als winnaar van vorig jaar moeten organiseren, maar moest afhaken wegens de Russische inval in het land. «De premier denkt dat het correct was geweest om president Zelenski te laten spreken tijdens het evenement», aldus een woordvoerder van premier Rishi Sunak. «De waarden en vrijheden waarvoor president Zelenski en zijn volk strijden in Oekraïne zijn niet politiek, maar fundamenteel.» Volgens Downing Street hebben de organisatoren van het Eurovisiesongfestival «dat vorig jaar zelf erkend door Rusland niet te laten deelnemen aan de wedstrijd». Ook dit jaar mag Rusland niet meedoen.