Verkiezingen Nederland: VVD stapt niet in regering, maar wil «kabinet van winnaars» eventueel gedogen

De Nederlandse liberalen van de VVD stappen, na het zetelverlies bij de verkiezingen van woensdag, niet in de volgende regering. Dat heeft partijleider Dilan Yesilgöz gezegd vlak voor aanvang van een bijeenkomst met Kamervoorzitter Vera Bergkamp om 10.30 uur. De partij wil een «kabinet van winnaars», bestaande uit de PVV van Geert Wilders en het NSC van Pieter Omtzigt eventueel wel gedogen.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 2 min.

«De grote winnaars zijn de PVV en NSC», zei Yesilgöz volgens de NOS. «Ons past na dertien jaar een andere rol. De kiezer heeft ook gezegd: VVD, sla een rondje over.» Ook bij andere partijen hoort ze dat ze liever zonder de VVD een regering willen vormen.

Yesilgöz wijst erop dat de partij tien Kamerzetels verloor bij de verkiezingen. «Dat is bijna een derde, en een signaal van de kiezer. Maar we gaan ook weer niet onze rug keren naar al de mensen die wel op ons gestemd hebben.»

Constructief

Tijdens de formatie wil de VVD wel mee aan tafel zitten om «kaders» mee te geven aan de toekomstige regeringspartijen. Ze ontkent dat zij met deze opstelling een rechtse formatie moeilijker zou maken. «Ik wil oprecht niks moeilijker maken, maar juist een constructief centrum-rechts kabinet vooruithelpen.»

Caroline Van der Plas van BoerBurgerBelangen zegt bij de NOS «een beetje verbijsterd» te zijn over Yesilgöz’ aankondiging. «Dat je dat zo eventjes besluit voordat er met iedereen is gesproken vind ik een beetje voorbarig.»

Bij de bijeenkomst met Kamervoorzitter Bergkamp wordt een verkenner aangewezen.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be