Vrouwen zijn crimineler dan gedacht

Vrouwen spelen een grotere rol binnen internationale georganiseerde misdaad dan eerder werd vermoed. Dat blijkt uit een studie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die deze weekin Wenen werd voorgesteld en waarbij ook de Belgische criminaliteit onder de loep werd genomen.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vertegenwoordigers van justitie en veiligheid gaan er vaak van uit dat vrouwen vaak als «eenvoudige soldaten» werken in grensoverschrijdende criminele organisaties, maar nauwelijks leiderschapsfuncties uitoefenen. «Dit beeld komt echter niet overeen met de werkelijkheid en maakt het moeilijker om de misdaad te bestrijden», zegt onderzoeker Mara Garavini Seisselberg.

Voor de studie werden data uit veertien landen in Europa, Noord-Amerika en Centraal-Azië, waaronder België, Italië, Groot-Brittannië, Zweden en Servië, verwerkt. «Vrouwen zijn op alle criminele vlakken, en overal in de hiërarchie aanwezig», zegt Garavini Seisselberg over de onderzochte landen.

over het hoofd gezien

Volgens het onderzoek zijn vrouwen niet alleen het slachtoffer van internationale misdaad, maar zijn ze ook actief betrokken bij drugs, mensenhandel, het witwassen van geld, namaak en geweldsmisdrijven. «Ze slagen er vaak in om topposities te bekleden als de leiding overnemen van hun partners die zijn gevlucht, in de gevangenis zitten of werden vermoord. Niettemin worden vrouwen over het hoofd gezien als verdachten, als belangrijke informanten of als kandidaten voor exitprogramma’s uit de georganiseerde misdaad», besluit Garavini Seisselberg.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be