Herfst is in het land: moeten we ons zorgen maken over de Vitamine D-dip?

Vitamine D is belangrijk voor onze gezondheid. Het zorgt bijvoorbeeld ervoor dat we calcium opnemen in ons lichaam. In de winter heeft negen op de tien Belgen evenwel een tekort aan vitamine D. Wat zijn de risico’s van een vitamine D-dip?

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Nu de zon stilaan vroeger ondergaat, weten we het: de herfst is in het land. Dat betekent minder daglicht, en voor bijna alle Belgen, een tekort aan vitamine D. Omdat we te weinig vitamine D uit voeding kunnen halen, maken we doorgaans vooral vitamine D aan via het zonlicht. In de winter en de herfst lukt dat evenwel niet: de zon staat in België zo laag dat we niet het juiste soort UV-stralen krijgen die ervoor zorgt dat we vitamine D aanmaken.

Wanneer is een dip zorgwekkend?

Voor veel mensen is een gebrek aan vitamine D evenwel niet problematisch. Het kan ervoor zorgen dat je wat vermoeider bent dan normaal, maar verder zijn er weinig ernstige gevolgen. Voor bepaalde risicogroepen is een tekort echter wel een reden tot zorgen. Vitamine D is goed voor de aanmaak van onze botten en tanden. Zo hebben jonge kinderen voor een gezonde groei meer nood aan vitamine D. Zwangere vrouwen houden hun vitamine D beter ook op peil, aangezien een tekort aanleiding kan geven tot vertraging van de groei of een skeletafwijking bij het kind. Ook voor ouderen kan een vitamine D-tekort risicovol zijn.

Risicogroepen

Gezondheid en Wetenschap, het wetenschapsplatform van de Vlaamse overheid, zegt daarom dat «supplementen met vitamine D zijn nuttig voor bepaalde risicogroepen.» Concreet noemen ze zwangere vrouwen, ouderen in instellingen, mensen met osteoporose, kinderen onder één jaar en volwassenen met een maag bypass. Professor en endocrinoloog Chantal Mathieu (KU Leuven/UZ Leuven) waarschuwt bovendien op VRT NWS voor gezonde mensen die in de gevarenzone kunnen belanden, zoals «adolescenten die amper buitenkomen omdat ze te veel achter het scherm zitten, moslimdames die zich helemaal met kledij bedekken en mensen met een donkere huid die het zonlicht meer filtert.»

Supplementen nodig?

Voor «gezonde volwassenen» acht ‘Gezondheid en wetenschap’ supplementen niet noodzakelijk: «Tot op vandaag zijn er geen gezondheidsvoordelen aangetoond. Het is niet omdat het vitamine D-gehalte in het bloed laag is in de winter, dat extra vitamine D de gezondheid verbetert. Bovendien zijn heel wat voedingsmiddelen verrijkt met de vitamine.» Gezonde eet- en leefgewoontes erop na houden, is belangrijker.

Op eigen houtje vitamine D-supplementen bijnemen is niet zonder risico. Te veel vitamine D innemen kan ervoor zorgen dat calcium zich opstapelt, en in bepaalde gevallen zelfs nierstenen veroorzaken. «Als je supplementen neemt, doe het dan op een voorzichtige manier en niet zonder eerst langs te gaan bij je dokter», zegt Chantal Mathieu.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be