Komt de fiscus achter je aan als je af en toe een kledingstuk verkoopt op Vinted?

Even schrikken voor wie gebruik maakt van Vinted om z’n kleerkast af en toe een opfrisbeurt te geven: ook de fiscus kijkt sinds kort mee op het populaire tweedehandsplatform. Wat houdt de nieuwe belastingregeling voor Vinted net in? En moet je nu belastingen betalen per verkocht kledingsstuk? Metro zocht het uit.

door
Nina Van Den Broek
Leestijd 3 min.

Sinds de lancering in 2018 hebben al véél Belgen hun weg gevonden naar Vinted: meer dan 1 miljoen landgenoten maken soms dan wel vaker gebruik van het van oorsprong Litouwse platform. De tweedehandssite is dan ook heel handig. Je kunt er zonder veel rompslomp kleren die je niet meer wilt verkopen en kunt in ruil je garderobe aanvullen met de niet langer gewenste kledingsstukken van iemand anders. En dat allemaal vanuit je luie zetel. Vinted is dus gemakkelijk, goed voor het milieu (als je tenminste niet te veel internationaal shopt) én je kan er een centje mee bijverdienen.

Maar dat laatste is sinds 31 maart, vorige vrijdag, iets complexer geworden. In overeenkomst met de Europese belastingrichtlijn ‘DAC7’ zal Vinted je verkoop, afhankelijk van de hoeveelheid transacties, moeten rapporteren aan de Belgische fiscus. Die Europese richtlijn geldt vanaf dit jaar voor alle lidstaten en stelt dat alle digitale platformen die verkopers en consumenten met elkaar in contact brengen om jaarlijks de transacties van hun verkopers door te geven aan de belastingdienst. Niet enkel Vinted is dus onderhevig aan die nieuwe regels, op platformen als eBay en Airbnb kijkt de fiscus binnenkort evengoed mee.

Voor wie niet?

Je hoeft echter niet meteen te panikeren: de belastingdienst zal je heus niet in het vizier nemen als je af en toe een kledingstuk verkoopt op Vinted. Enkel de echt ‘grote verkopers’ zullen worden belast. Maar vanaf wanneer word je als dusdanig beschouwd? Vinted zal verkopers aan de Belgische fiscus rapporteren die per kalenderjaar minstens 30 transacties verrichten of meer dan 2.000 euro verdienden. Concreet zul je dan een ‘DAC7’-formulier moeten invullen waarop je je belastinggegevens invult. Weiger je, dan zal Vinted je advertenties verbergen en je verhinderen om je verdiensten te besteden aan nieuwe aankopen.

Maar zelfs als je aan de voorwaarden voldoet en zo’n formulier hebt moeten invullen, betekent dat niet meteen dat je de fiscus geld moet. Op alle opruimacties die vallen onder het zogenaamde ‘goed beheer’, moet je namelijk geen belastingen betalen. Dat wil zeggen dat de verkoop van kledingstukken die je niet meer draagt nog steeds belastingvrij mag. Denk ook aan een erfenis waarvan je afstand wil doen of een grote sorteeroperatie bij een verhuis. «Zelfs als je vorig jaar ouder van een drieling bent geworden en nu op één maand tijd negentig te klein geworden kledingstukken verkoopt, valt dat nog altijd onder goed beheer. Er is ook geen maximumbedrag vastgelegd in de wet, dat speelt geen rol», verduidelijkt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën, in Het Laatste Nieuws.

Handelaars ontmaskeren

Rest nog de vraag: wanneer moet je dan wél belastingen betalen op je Vinted-verkoop? «Je loopt enkel in het vizier van de fiscus als je winst maakt met de verkoop van je spullen», zegt professor fiscaal recht aan de VUB Michel Maus aan VRT NWS. Tweedehandsverkoop, waarbij je je kleren vaak onder de aankoopprijs verkoopt, is dat veelal niet. Maar iemand die rommelmarkten afschuimt om goedkope kledij te kopen en die later op Vinted aan een veelvoud te verkopen, die kan natuurlijk wel een bericht van de fiscus verwachten. Ook wanneer de verkoop niet meer onder goed beheer valt, is er sprake van occasionele winst en ben je belastingplichtig.

Kortom, het gros van de Vinted-gebruikers moet zich niet al te veel aantrekken van de nieuwe belastingregeling. Maus benadrukt dat de fiscus vooral gebruikers wil ontmaskeren die via Vinted een lucratief handeltje hebben opgezet zonder zich als handelaar geregistreerd te hebben. Scrol dus met een gerust hart verder op je Vinted-app!

Tegen welk tarief?

In het geval van occasionele winst, dit wil zeggen wanneer je regelmatig tweedehandsspullen verkoopt en dit niet onder goed beheer valt, worden je inkomsten uit Vinted tegen 33% belast. De Vinted-verkoop wordt dan niet beschouwd als je hoofdactiviteit.

Is je Vinted-verkoop je voornaamste bron van inkomsten, wordt die ook als beroepsactiviteit belast. Het gaat dan om een progressieve belasting: het belastingtarief stijgt naarmate het inkomen groter wordt. Tot 13.540 euro gaat het om 25%, vanaf 41.360 euro om 50%.