Waarom millennials en Gen Z’ers geen manager willen worden: «Voor velen wegen de stress van het management zwaarder dan de extra voordelen»

Steeds meer millennials en Gen Z’ers zeggen geen leidinggevende functie te willen hebben bij het bedrijf waar ze werken. Een contrast met voorgaande generaties, waar het haast een sport leek om de carrièreladder zo hoog en snel mogelijk te beklimmen.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Dat millenials en Gen Z’ers anders tegen werk aankijken dan oudere generaties, blijkt uit een studie van het Amerikaanse onderzoeksbureau Visier. Zo geeftslechts 38% van de ondervraagden geboren tussen 1990 en 2012 aan interesse te hebben in het vervullen van een managersfunctie. Daar staat tegenover dat oudere generaties gemiddeld veel meer interesse hebben in leidinggevende functies.

In een post op TikTok legt influencer Kyyah Abdul uit waarom. Volgens haar zouden leidinggevende functies namelijk niets meer zijn dan een ‘veredelde stage’. «Het loon van managers staat niet in verhouding met het werk dat ze uitvoeren», beargumenteert ze. Abdul demonstreert haar theorie aan de hand van het oude piratengeld, de dubloen.

Managersfuncties zijn het niet waard

«Instapfuncties leveren werknemers een halve dubloen op, maar na een tijdje willen mensen hogerop en ook meer geld verdienen. Dus je wordt een manager. Maar later realiseer je: wacht even, ik krijg nu maar één volle dubloen, ondanks dat ik drie keer zoveel werk deed als voorheen. Maar ook de verdeling tussen werk en privé stoot tegen de schenen van jonge werknemers».

Volgens Abdul besluiten om die reden steeds meer jongeren dat managersfuncties het niet waard zijn, wat bevestigd wordt door het onderzoek van Visiers. «Voor velen wegen de stress en de tijdsbesteding van het management gewoon zwaarder dan de extra voordelen», staat er te lezen. «Ruim 67% van de ondervraagden gaf aan dat voldoende tijd doorbrengen met familie en vrienden hun belangrijkste motivatie was bij hun carrièrekeuze. Een goede werk-vrijetijdsbalans dus».

Het nieuws komt op een kritiek moment. Steeds meer bedrijven worstelen met de komst van artificiële intelligentie, toenemende automatisering en een krappe arbeidersmarkt. Volgens Visier is er behoefte aan nieuw jong leiderschap, maar is dat moeilijk te vinden.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be