Wat is de nieuwe trend ‘Gen X Soft Club’?

Wie graag op de hoogte blijft van de laatste trends, houd best TikTok in de gaten. Dat is een algemeen feit anno 2023. De trend die dezer dagen op het platform circuleert is de ‘Gen X Soft Club aesthetic’; de neutrale tegenhanger van de kleurrijke en schreeuwerige Y2K-trend. Denk aan cd-spelers, Moby, futurisme, zilver en koel blauw. Metro stapt in zijn teletijdmachine en keert terug naar de late jaren ’90 en de beginjaren van de jaren nul.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

‘Gen X soft club’, ’t is een hele mond vol hé. Het lijkt ons daarom geen slecht idee om de term eens te ontleden. Tussen 1996 en 2002 waren Gen X’ers de trendsetters, die op dat moment in hun twintiger jaren waren. ‘Soft club’ verwijst dan weer naar de club cultuur van die tijd, dat doorsijpelde naar de mainstream media.

Rond die tijd circuleerde ook de ‘bubbelgum’-trend Y2K. Er waren Gen X’ers die rondliepen met heel wat blingbling rond de hals en zich uitdosten in felle kleuren. Voorbeelden van deze trend zijn Britney Spears, Paris Hilton en Christina Aguilera. Andere generatiegenoten vonden de trend een beetje overdreven en zetten zich er tegen af. Ze haalden hun inspiratie uit de groeiende technologie-industrie van de jaren ’90 en een futuristische esthetiek. ‘Gen X soft club’ was geboren.

Gen X’ers die deze trend volgden liepen rond met een middenscheiding in het haar, kniehoge laarzen, lange jassen, natuurlijk leer, droegen nude lippenstift en vooral gedempte kleuren: groen, beige, bruin, grijs en zwart.

In kunst en fotografie kwam het ‘stedelijke’ erg naar voren: metro -en treinstations en skylines waren een grote inspiratiebron.

Heel wat bands haalden in die tijd inspiratie uit de trend, het is een mix van alternatieve rock met elektronica, triphop en pop: Moby, U2, Underworld, Björk, Stereolab, DJ Sammy, Scooter, Massive Attack, Portishead, The Prodigy, Aphex Twin, Savage Garden. Ook zijn er tal van films gemaakt die binnen de trend passen: ‘Trainspotting’, ‘Requiem for a Dream’, ‘A.I. Artificial Intelligence’ en ‘Vanilla Sky’.