Wat doen sociale media met je mentale gezondheid?

Sociale media zijn een belangrijk deel geworden van ons dagelijks leven. We volgen er onze favoriete artiesten, speuren naar bijzondere recepten en jagen op unieke fashiontips. Maar steeds vaker duiker er onderzoeken op die een verband leggen tussen het gebruik ervan en een slechte mentale gezondheid, voornamelijk onder jongeren. Waarom zijn sociale media zo schadelijk en zijn er ook positieve aspecten? Metro zocht het uit.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Een recent onderzoek gepubliceerd in Nature Communications onderzocht hoe tevreden gebruikers van sociale media zijn met hun leven. En wat bleek: hoe meer tijd ze op sociale media spendeerden, hoe minder gelukkig ze aangaven te zijn. Ander onderzoek, van de Florida Atlantic University, bevestigde dan weer dat sociale media bijdragen aan het versterken van een negatief zelfbeeld.

In beide onderzoeken komt naar voren dat meer en meer jongeren stress ondervinden van de onrealistische standaarden (van sixpacks tot aan dure sportwagens) die worden gepromoot op Instagram, TikTok en Facebook. Ook zouden jonge gebruikers last hebben van FOMO (Fear of Missing Out) wanneer ze posts van hun vrienden online zien langskomen.

De studies volgen op een spraakmakend intern rapport van Meta uit 2021. Daaruit bleek dat ruim 30% van de tienermeisjes dat Instagram gebruikte er een slechter zelfbeeld door kreeg. Het bedrijf van Mark Zuckerberg zou hiervan op de hoogte zijn geweest en bewust geen actie hebben ondernomen.

Ook positieve aspecten

Maar gelukkig zitten er niet enkel negatieve aspecten vast aan sociale media. Bernadka Dubicka, een expert in geestelijke gezondheid bij kinderen, zegt in een in interview met de BBC dat het van belang is om ook de positieve en ondersteunende rol van sociale media te benadrukken. «Voor velen stelt het hen in staat om in contact te blijven met verre vrienden of familie. Ook bieden sociale media een waardevolle mentale steun voor personen die in het dagelijks leven beperkte toegang hebben tot sociale contacten of met vragen worstelen over hun seksualiteit».

Philippe Verduyn, verbonden aan de Universiteit van Maastricht, deelt vier tips waarmee je voorkomt dat jij je slecht voelt door sociale media.

- Kijk kritisch naar de hoeveelheid tijd dat je op sociale media zit. Merk je dat je afhankelijk wordt of geïrriteerd raakt? Neem dan even een paar uur pauze.

- Ontdekt wat werkt voor jou. Je hoeft bijvoorbeeld niet onmiddellijk op DM’s te reageren, je mag best even wachten. Laat sociale media niet je leven dicteren.

- Ontvolg accounts die je enkel stress bezorgen.

- Realiseer dat sociale media een vertekend beeld geven en niet altijd de waarheid zijn.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be