Gepresenteerd door Native

Blind door cataract?

Elke vijf seconden verliest iemand het zicht. 26 miljoen mensen in ontwikkelingslanden lijden aan een vorm van vermijdbare blindheid, waarvan de helft ontstaat door cataract. Zoals je weet, kan een simpele operatie nochtans het zicht herstellen. Armoede is de belangrijkste oorzaak van een moeilijke of geen toegang tot de nodige oogzorg. Een onrechtvaardige situatie? Dat vindt Licht voor de Wereld ook. Al meer dan twintig jaar bestrijdt de Belgische ngo samen met lokale partnerorganisaties vermijdbare blindheid in Congo, Rwanda en Tanzania.

Wereldwijd is cataract één van de meest voorkomende oogaandoeningen. Een relatief eenvoudige operatie kan dit oplossen. In ontwikkelingslanden, zoals Congo, Rwanda en Tanzania, is er echter een groot tekort aan oogartsen. Even ter vergelijking: In België is er één oogarts per 10.000 inwoners. In Rwanda is dat maar één op 700.000 mensen!

Licht voor de Wereld bestrijdt vermijdbare blindheid

Samen met lokale partnerziekenhuizen maken we oogzorg ter plaatse toegankelijk voor iedereen Gemeenschapswerkers sporen kinderen en volwassenen met een visuele beperking zo vroeg mogelijk op. Ze sensibiliseren de gemeenschap over blindheid en oogzorg. Wij zorgen voor kwaliteitsvolle medische apparatuur. Het lokaal medisch en administratief personeel krijgt intensieve opleidingen. Zij zorgen voor behandelingen door operaties of geneesmiddelen en visuele therapie.

De Rwandese Capitoline (64) is één van de personen die Licht voor de Wereld heeft kunnen helpen. Ze lijdt aan cataract en kan al drie maanden niets meer zien. Bekijk hier haar aangrijpend verhaal.

10.000 ogen openen

Dit najaar wil Licht voor de Wereld samen met jou een recordaantal ogen openen. Voor het einde van het jaar wil de organisatie genoeg geld inzamelen om 10.000 oogoperaties mogelijk te maken. Samen met jou maken wij een zichtbaar verschil voor mensen zoals Capitoline, die dankzij jouw steun opnieuw kunnen zien. Schenk zicht, schenk liefde!

Ontdek er alles over op de website!