Gepresenteerd door Native

Zo maak je de beste festival aftermovies

De festivals staan weer voor de deur! Of je nu voor de sfeer, de muziek of de camping gaat, je wil hier sowieso video's van die je kan delen op je Instagramaccount of YouTubekanaal. Een festival is dan ook dé plek om geweldige video's te maken. Wij geven je in dit artikel enkele tips zodat jij een fantastische aftermovie kan maken.

Ken de regels van het festival

Vooraleer je je smartphone, professionele camera of GoPro bovenhaalt op een festival, is het belangrijk dat je weet wat de regels zijn. Sommige festivals staan filmen toe, andere dan weer niet. Het nemen van foto's of video's zonder toestemming kan resulteren in het wissen van je geheugenkaart of, nog erger, het doorknippen van je festivalbandje. Check voordat je vertrekt even de website van het evenement of pleeg snel een telefoontje zodat je weet wat de regels zijn.

Goed geluid

Geluid op een festival kan nogal tricky zijn. Aan de speakers sta je perfect voor een goede geluidskwaliteit, maar we weten allemaal dat het daar vaak drummen is. Verre van ideaal dus als je stabiele beelden wil maken. Maar er zijn nog een paar dingen die je kan doen. Neem bijvoorbeeld een externe microfoon mee, dan hoef je niet per se aan de luidsprekers te staan. Je kan ook een montage maken van de beelden die je hebt geschoten tijdens een van de optredens en naderhand je favoriete track van de band erover plaatsen. Als je een aftermovie maakt, kies dan voor een nummer dat de sfeer van het hele festival vat. Zelf geluid opnemen op een festival is dus geen vereiste voor een goede video.

Vergeet het publiek niet

De artiesten maken uiteraard een belangrijk onderdeel uit van een festival, maar voor leuke beelden moet je zeker ook eens naast het podium kijken. Film je vrienden en andere festivalgangers terwijl ze hun grappigste dansmoves uit de kast halen. De verschillende fragmenten zullen je heel wat opties geven later in de montage.

Plan op voorhand

Je wil niet pas op het festival aankomen wanneer het bijna afgelopen is. Zorg ervoor dat je op voorhand checkt wanneer de bands spelen die je wil vastleggen op beeld. Doe ook al eens research naar de locatie, zodat je weet welk materiaal moet meenemen en hoe de belichting is.

Beter te veel dan te weinig

Aftermovies zijn vaak maar enkele minuten lang, maar daarvoor heb je meer beelden nodig dan dat je in eerste instantie denkt. Om verrassingen tegen te gaan, maak je maar beter veel beelden. Hoe meer video's je hebt, hoe meer keuze om een spetterende aftermovie te maken.

Maak een back-up van je beelden

Deze tip lijkt vanzelfsprekend, maar heel wat mensen vergeten wel eens om een back-up te maken. Als er dan wat met je camera of laptop gebeurt, ben je je beelden voor altijd kwijt. Een ideale plek om je beeldmateriaal te bewaren is op de Backup Plus Slim 2TB, een externe harde schijf van Seagate. Dankzij het slanke formaat neemt hij niet veel plaats in beslag in je tas en met een opslaggeheugen van twee terabyte kan je maar liefst 240 uur aan filmpjes van de hoogste kwaliteit opslaan. Het maken van een back-up met een externe harde schijf van Seagate kan met één klik, waardoor je nooit een optreden hoeft te missen. Maak je een aftermovie van een festival in het buitenland? Dan kan het wel eens zijn dat je zonder wifi of netwerk valt. Met de Backup Plus Slim 2TB kan je altijd aan je bestanden, of je nu zit te monteren in een tentje of alweer onderweg bent naar het volgende festival op je lijstje.